Levi van Dijk

26-08-2018

De Verbinding D1

Blog: De verbinding, van gedachtegoed tot in de praktijk.

Tijdens een groene olifantensessie met het schakelteam van Ieder Talent Telt (ITT) werd er gedroomd over hoe ITT er over tien jaar uit ziet. In een van die dromen werd genoemd dat er over tien jaar een ITT gebouw bestaat waarin ieder individu zich kan ontwikkelen en waar de visie zich richt op de samenwerking door alle lagen van de maatschappij heen om een ieder te kunnen laten ontwikkelen.

Deze droom werd uitgesproken en drie uur later kreeg ik een bericht van Manon Prevoo, directrice van de Verbinding. Of ik nog iets kon betekenen voor en mee wilde helpen met de start van de nieuwe basisschool in Lent. Of dit toeval was weet ik niet, wel weet ik dat alles gebeurt met een reden en dat kansen op je pad komen die je met beide handen aan moet pakken.

Ik beschouwde dit als een unieke kans en voelde mij vereerd om mee te mogen helpen met het opzetten van een nieuwe basisschool ‘De Verbinding’. Samen met Levi van Dijk ben ik de volgende ochtend in gesprek gegaan met Manon Prevoo.

Na een uur gepraat te hebben over wat er staat te gebeuren bij en met de Verbinding, kregen Levi en ik namens ITT de uitnodiging om aan te sluiten bij een Expeditie Maatwerk in het Ixperium in Nijmegen. Deze Expeditie heeft plaatsgevonden op 14 augustus 2018. De rest van de blog voert je langs de expeditie.

De groep docenten waarmee we kennismaken is bevlogen om van de opgave een succes te maken. We worden uitgedaagd om allen in groepen vanuit bepaalde casus en situatie vanuit een steeds wisselende rol te beoordelen. Daarna was er stemming over het beste idee, de beste oplossing van de casus.

De ideeën verschilden erg per team en casus, maar innovatief lesgeven met ICT leek een uitdrukkelijke wens van de school. De opties daarvoor zijn groot. Je kan met VR een realiteit namaken waarover je les gaat. Bij geschiedenis loop je door het oude Rome.

Er kwam een idee op van Mindcraft als leeromgeving voor een jongere om daar zijn leerlingen in te ontmoeten. Dat moet uiteraard wel vergezeld gaan van echte sociale interactie. Dat was een breed gedeeld spanningsveld, waarvan men vond dat er aandacht voor moest en moet zijn.

Er werd de wens beproefd om met inrichting te beginnen. Bij ons riep dat wel de vraag op: Vraag het de kinderen zelf. Mijn School, van het graafschap College (zie link voor meer informatie) is ook op die manier ontstaan.

Daarnaast moest ik denken aan de term sociaal gewaardeerde rollen. Volgens mij is het behulpzaam om kinderen een sociaal gewaardeerde rol te geven. Dat zagen wij ook mooi terug in de casus waarbij een kind de rol toebedeeld kreeg in de keuze van ICT toepassingen. Dat is een mooi voorbeeld.

Nu we weten hoe dit proces is gestart en je hebt gelezen over onze expeditie bij het Ixperium wil ik deze blog graag afsluiten met een gedicht die Manon met ons heeft gedeeld:

Het lot

Vele wegen kent het leven,

maar van al die wegen is er één die jij te gaan hebt.

Die éne is voor jou. Die ene slechts.

En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.

De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.

De keuze is de wijze hoe die weg te gaan..

Met onwil om de kuilen en de stenen,

met verzet omdat de zon een weg die door ravijnen gaat,

haast niet bereiken kan.

Of met de wil om aan het einde van die weg milder te zijn,

en wijzer, dan aan het begin.

De weg koos jou, kies jij ook hem

Bedankt voor het lezen! Een nieuw avontuur is begonnen. Ga je met ons mee?

Massimo de Corte

16-08-2018