Verkiezingen 2023

In oktober was Ieder Talent Telt opdrachtgever bij de minor ‘Consultancy’, een onderdeel van de bachelor Biomedische Wetenschappen op de Radboud Universiteit. Aan onze grote denktafel in het JongerenLab kwam al snel het idee om de opdracht te richten op een actueel thema: de verkiezingen, en dan specifiek de lagere opkomst onder o.a. MBO-studenten. Er zijn veel initiatieven voor opkomstbevordering, maar wat zou er specifiek voor de ROC jongeren werken?

We verwelkomden 30 universiteitsstudenten op het ROC en presenteerden de opdracht. Van al die studenten was er hier nog nooit iemand binnen geweest. En aangezien de gemiddelde Biomedische Student zich meer bezig houdt met het menselijk lichaam en statistiek, was zo’n maatschappelijke kluif ook wel een goede uitdaging. Tot slot gingen unaniem de handen de lucht in toen we vroegen wie van plan was te gaan stemmen.

Vervolgens knoopten ze op de Plaza met allerlei ROC studenten het gesprek aan over stemmen, verkiezingen en de politiek. Al snel werd duidelijk dat het voor hen helemaal niet vanzelfsprekend was om te gaan stemmen. Verschillende redenen daarvoor werden uitgediept en in kaart gebracht. In goede interactieve lesplannen voor Burgerschap en excursies lag volgens hen het antwoord.

“Deze samenwerking was een hele waardevolle ervaring voor zowel RU- als ROC-studenten!”

Wat ik het mooiste vond aan dit proces was het zien van studenten die uitgedaagd werden om buiten hun bubbel te kijken, om door een gevoel van ongemak heen te gaan en zo met jongeren in contact te komen die ze anders niet snel zouden spreken. Ik merkte dat ze een stukje bewuster geworden waren van dat wat voor hen normaal is, lang niet voor iedereen normaal is.

Lianne de Haan