Eenzaamheid onder jongeren in Nijmegen aanpakken Ieder Talent Telt Onderwijs

Initiatieven in Nijmegen rond eenzaamheid

Wat gebeurt er als je mensen met goede ideeën en initiatieven rond eenzaamheid online bij elkaar brengt, en daar ook een paar gemotiveerde community builders bij plaatst? Dan krijg je verbinding en nóg meer goede ideeën om van en met elkaar te leren!

Initiatieven in Nijmegen rond eenzaamheid

In het voorstelrondje wordt al duidelijk dat eenzaamheid al langer speelt onder veel jongeren, maar dat het in coronatijd een nog veel groter probleem wordt. Zo ziet Jesmai Bartels van het ROC Nijmegen dat studenten de verbinding kwijtraken met hun klas en hun school. Het roept een gevoel van verdwijnen en wegvallen op, ook bij docenten die geen idee hebben hoe zij hen erbij kunnen houden. Veel vanzelfsprekende ontmoetingen, waar we ons eigenlijk niet eens meer zo bewust van zijn, vallen weg. Het zit in kleine dingen: het rondhangen op een school, ook al volg je soms helemaal geen lessen, daar praten met en gezien worden door een ander, is ook een manier om je niet (zo) eenzaam te voelen. Online is dat allemaal anders. Hetzelfde hoort zij ook van collega’s op de HAN.

Tegelijk zien we ook iets anders gebeuren: er lijkt meer voedingsbodem in deze situatie te zijn om erover te praten. Mensen zijn er zich meer bewust van of durven het te benoemen. Je bent niet de enige. Dat maakt nu ook een moment om er iets mee te doen. En er gebeurt al heel wat horen we deze avond. Initiatieven vanuit onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties, maar ook individuele initiatieven waaronder veel door studenten voor andere studenten. Zoals bijvoorbeeld Frisse Gedachtes en United for all, die ook bij deze bijeenkomst zijn.

Unaniem stellen we: hoe krijgen we mensen bij wie het speelt in beeld?

Vanuit het onderwijs zijn de vragen vooral: hoe herkennen we wat gedrag passend bij eenzaamheid en hoe betrek je studenten weer als ze verdwijnen? Dit speelt al langer, maar hoe zie je het nu er veel onderwijs op afstand is en studenten niet meer vanzelfsprekend op school zijn? Elianne Klein wijst op het webinar Jong & Eenzaam van Movisie Utrecht. Daar worden drie hoofdredenen genoemd van eenzaamheid: negatieve gedachtes, te weinig sociale activiteiten en onvoldoende sociale vaardigheden. Elk vraagt een ander soort aanpak.

Vanuit de aanwezige initiatieven komt de bereikbaarheid van wie je wil bereiken. En de vraag hoe je het bespreekbaar maakt. Jongeren plakken de term ‘eenzaamheid’ niet op zichzelf. De term schrikt mensen af. Hoe je eenzaamheid verwoordt – de taal die je gebruikt – is dus van belang. Levi van Dijk stelt een focus op het positieve in plaats van het negatieve voor: heb je meer behoefte aan verbinding in plaats van voel je je eenzaam?

Elkaar verder helpen

Als deze vragen gesteld zijn wordt het even stil. Maar dan begint het te stromen: waar kunnen we elkaar mee helpen? Thomas klein Goldewijk van Frisse Gedachtes vertelt over de bijeenkomst van de HAN en de RU over eenzaamheid op 6 januari waar de anderen bij aan kunnen sluiten. Anderen willen een website maken waar jongeren een stappenplan in kunnen vullen. Daar komt dan uit bij welke organisatie iemand kan benaderen voor zijn/haar specifiek probleem. Verschillende suggesties van eerder gemaakte overzichten, organisaties en namen om te verbinden volgen.

Over een ding zijn we het eens: er zijn al veel mooie initiatieven. En het is waardevol om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, samen te brainstormen en te merken dat we niet de enigen zijn die hiermee bezig zijn. We spreken af om verschillende initiatieven bij elkaar brengen zodat die contact kunnen maken en van elkaar kunnen leren. Om steeds met losse initiatieven in gesprek te gaan kost veel tijd. Het is efficiënter – en leuker! – om elkaar te ontmoeten.

Vervolg: wat gaan we doen?

Ieder Talent Telt gaat een grotere bijeenkomst organiseren om initiatieven rondom Nijmegen bij elkaar te brengen. Iedereen aanwezig gaat in zijn/haar omgeving zoeken welke initiatieven met eenzaamheid bezig zijn.

Veerle Florie en Josse Hoekwater, o.a. community builders bij Ieder Talent Telt, organiseerden en faciliteerden de bijeenkomst.

Ga naar Broedplaats Eenzaamheid

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]