Ieder Talent Telt Samen voor de Stad 2022

Samen voor de Stad 2022

In Samen voor de Stad gaan studenten van het ROC Nijmegen, de HAN en de Radboud Universiteit samen aan de slag met een maatschappelijk vraagstuk van de Gemeente Nijmegen. Dit keer gaat het over de toekomst van de Nijmeegse wijk Dukenburg. De gemeente Nijmegen wil de leefbaarheid van deze wijk vergroten. Dat kan op verschillende manieren, zoals armoedebestrijding, meer sociale contacten, verschillende soorten woningen, aanwezigheid van voldoende voorzieningen en een prettige openbare ruimte. De groep studenten bepaalt straks zelf wat zij willen aanpakken. Door met bijvoorbeeld bewoners en medewerkers van de gemeente te praten komen ze op ideeën. Die leggen ze dan weer aan hen voor. Uiteindelijk vertelt de groep aan de gemeente wat ze allemaal hebben opgehaald en komen ze met een voorstel.

Afgelopen keer heeft Samen voor de Stad bijzondere inzichten gegeven aan de betrokken adviseur van de gemeente. “Door juist studenten erbij te betrekken bleek de oplossing in iets heel anders te zitten. Niet zozeer in wat zij bedachten – want die oplossing had ik zelf ook bedacht, maar in de vraag die bij mij opkwam: waarom weten deze studenten dit niet, wat gaat er mis in de communicatie met de doelgroep?”

Het maakt niet uit welke studie je doet, of dat je van de Radboud Universiteit, HAN of ROC komt. Ieders manier van werken en bijdragen is waardevol. Het ontdekken van elkaars kennis en talenten, en die van jezelf, is voor Ieder Talent Telt een belangrijk onderdeel van het project.

In Samen voor de Stad maken we gebruik van de Design Thinking methode. Dit is een methode om complexe problemen aan te pakken. Het programma bestaat uit vijf dagen, waarop studenten intensief met elkaar aan de slag gaan. Tussen de bijeenkomsten door gaan ze de wijk in om het onderzoek uit te voeren.

Samen voor de Stad